Potrebujete catering?
Vyžiadať Ponuku
January 20, 2019

Plesová sezóna a catering pre dokonalý zážitok

S príchodom Nového roka sa tradične začína aj plesová sezóna – vrcholná udalosť spoločenskej sezóny. V minulosti boli plesy výsadou najmä vyššej vrstvy – šľachty. Dnes ide o bežnú spoločenskú udalosť, ktorá si uchováva znaky honosnosti a elegancie.

Plesova sezona
Plesovú sezónu u nás otvára každoročný Ples v opere, ktorý sa koná v Historickej budove SND v Bratislave. Ide o dobročinnú akciu, v ktorej sa snúbi vysoký kultúrny zážitok a pomoc druhým.

Ako sa obliecť na ples, "dress kód"

Ples je spoločenská udalosť spojená so spoločenským tancom. Vzhľadom na slávnostnú povahu udalosti je potrebné dbať na správny výber oblečenia. Dámy sa môžu predviesť v slávnostných róbach a páni v tradičných elegantných oblekoch. Dôležité je riadiť sa dress kódom uvedeným na pozvánke. Najbežnejšími dress kódmi na plesoch bývajú White tie a Black tie.

Formálny dress kód, White Tie

White tie je oblečenie na najformálnejšiu udalosť, kedy by ste výber vhodného oblečenia naozaj nemali podceniť. Pre pánov tento dress kód predpisuje čierny frak, bielu košeľu so stojatým golierom, bielu vestu, biely motýlik a čierne lakované šnurovacie topánky.

Dámy by mali zvoliť dlhú večernú róbu, ktorá môže byť doplnená o rukavičky prekrývajúce lakte vo farbe róby. Vlasy je vhodné mať vyčesané nahor.

Plánujete usporiadať ples? Postaráme sa o jedlo a občerstvenie podľa Vašich predstáv.

Vyžiadajte si nezáväznú cenovú ponuku hneď teraz.

Vyžiadať ponuku

Menej formálny dress kód, Black Tie

Black tie je o niečo menej formálny dress kód ako White tie. Muži nosia čierny alebo tmavomodrý smoking, nie obyčajný čierny oblek. Smoking má na rozdiel od štandardného obleku kontrastné klopy a nohavice majú na bočnej strane lampasy – lesklé saténové pásy.

Sako a nohavice musia byť z rovnakého materiálu a lampasy na nohaviciach musia ladiť s klopmi na saku. Súčasťou smokingu je biela košeľa s klasickým golierom alebo stojačikom, čierny motýlik a čierne lakované topánky.

Dámska večerná róba by mala siahať až po zem a mala by byť doplnená lodičkami s otvorenou špičkou alebo remienkovými sandálikmi. Účes podčiarkne celkový dojem. Vlasy by mali byť vysoko vyčesané, alebo rozpustené a elegantne zopnuté sponou. Dlhé spoločenské šaty a k nim vhodne zvolené doplnky, sú nevyhnutné aj na menej formálne plesy. Páni však pri menej slávnostných podujatiach môžu siahnuť po klasickom obleku s kravatou.

Špecifickú kategóriu pri etikete obliekania tvoria maškarné plesy, kedy môžu mať pozvaní hostia karnevalové masky.

Maškarné plesy
Maškarné plesy

Etiketa a pravidlá chovania na plesoch

Etiketa a pravidlá sa týkajú nielen oblečenia, ale aj správania pozvaných. Samozrejmosťou by mal byť príchod v presne stanovenom čase. Pri predstavovaní sa podľa etikety najskôr predstaví muž a následne predstaví svoju partnerku. Ak už sedíme pri stole a príde nový pár, mali by sme sa pri predstavovaní postaviť.

Pri vyzvaní do tanca sa muž postaví ako prvý, pomôže dáme zo stoličky a ponúkne jej rameno. Prvý tanec by spravidla mal patriť jeho partnerke, následne môže požiadať o tanec aj iné ženy.

Pokiaľ niekto pozve do tanca Vašu partnerku, je slušné pozvať do tanca jeho partnerku. Po tanci poďakujeme nielen tanečnej partnerke, ale aj jej doprovodu.

Na plese je možné utužiť spoločenské vzťahy, zoznámiť sa s novými ľuďmi, ale aj dohodnúť obchod, či spoluprácu. Dbajte preto na dodržiavanie spoločenskej etikety a vyhnite sa prehreškom v podobe nedostatku slušnosti, taktu, či nedodržaním dress kódu.

K plesu patrí aj dobré jedlo

Okrem tanca a spoločenskej konverzácie sa pozvaní hostia samozrejme venujú aj konzumácii nápojov a jedál. Pri príchode na hostí spravidla čaká uvítací prípitok. Dokonalé plesové menu zväčša tvorí viacero chodov.

Pri menších plesoch môže byť servírovanie jedál zabezpečené prostredníctvom obsluhy. Čas podávania jedál by mal byť prispôsobený tak, aby často nenarúšal tanečnú zábavu. Pri slávnostnom stolovaní sú na stole pripravené príbory, ktoré berieme vždy skraja podľa jednotlivých chodov. Príbor na dezert je položený nad tanierom.

Pri väčších reprezentatívnejších plesoch sú počas trvanie celej akcie k dispozícii pravidelne dopĺňané švédske stoly, čo umožňuje každému si zvoliť jedlo kedykoľvek a podľa vlastnej chuti – studené predjedlá, teplé predjedlá, teplé jedlá, prílohy, dezerty, nápoje.

Bufetový stôl
Bufetový stôl
Nakoľko ide o honosnú spoločenskú udalosť, samozrejmosťou sú gastronomické špeciality ako kaviár, ustrice, krevety, jahňacina, teľacina a iné gurmánske lahôdky.

Niektoré jedlá servíruje na tanier obsluhujúci personál, iné si naberáme sami. Pri výbere jedla dbajte najmä na to, aby ste si nezašpinili oblečenie, preto pozor hlavne na omáčky. Ak má dáma na plese aj rukavičky, dáva si ich dole jedine pri jedle.

Medzi nápojmi majú prvenstvo kvalitné vína, šampanské a kokteily. Stoly s nápojmi má väčšinou na starosti obsluhujúci personál. Ak si hostia nalievajú nápoje sami, platí pravidlo, že muž by mal vždy naliať nápoj svojej partnerke.

Plánujete usporiadať ples?

Ak plánujete usporiadať ples radi Vám pomôžeme so zabezpečením cateringu a výzdoby. Pripravíme Vám plesové menu podľa Vašich požiadaviek a postaráme sa o to, aby pozvaným hosťom počas trvania plesu nič nechýbalo. Neváhajte sa na nás obrátiť.

Plánujete usporiadať ples? Postaráme sa o jedlo a občerstvenie podľa Vašich predstáv.

Vyžiadajte si nezáväznú cenovú ponuku hneď teraz.

Vyžiadať ponuku